måndag 10 mars 2008

Var finns jobben i framtiden?

I en artikel med tillhörande grafik beskriver DN framtidens jobbläge för ett 30-tal utbildningar som startar 2008. Det kommer vara lättast att få jobb som Fritidspedagog och högskoleingenjör.
Civilingenjörerna kommer att vara i balans och programmerarna kommer det finnas för många av.

Grafiken utelämnar dock mycket av sanningen.

Högskoleingenjör och civilingenjör är namn på två examenstyper innom teknik och till viss del naturvetenskap. Man kan kan tex vara civilingenjör i teknisk fysik eller i medcinsk teknik. Spannet är stort. Grafiken kan få en att tro att om man utbildar sig till civilingenjör så är det lätt att få jobb, ännu lättare om man är högskoleingenjör. Problemet är bara att det handlar om vilket område man utbildar sig inom, inte vad ens examen heter.

Man kan vara civilingenjör eller högskoleingenjör och jobba som programmerare. Ofta är civilingenjörer och högskoleingenjörer inom ett visst område helt utbytbara med varandra, många kurser där man specialiserar sig samläses och det är egentligen bara den teoretiska bakrgrunden som skiljer och därmed hur svår utbildningarna anses vara.

Bilden som visas är helt klart förenklad, och är missvisande för en 18 åring som ska söka utbildning.

1 kommentar:

... sa...

Håller med! Då man siar om framtidens jobbmöjligheter för högskoleingenjörer och civilingenjörer kan man inte dra oss alla över en kam.